Még mindig nem értem, mi értelme másnaposan edzeni!

A Sportapuka újra akcióban! 

Alapvető szabály, hogy ebben a sapkámban nem szoktam nagyon objektív lenni, már csak a személyes érintettség okán sem, de ez a mai hozzáállás kicsit más mint a futballfater bekiabálásai, mivel annál a csapatnál történt az esemény, ahol masszőrként, terapeutaként is dolgozom.

hunter-pence-champagne-drunk-athlete-400x230.jpg

Így húsvét után eléggé sokkolóan hatott rám, amikor meghallottam, hogy az egyik játékosunk masszív másnapossággal jelentkezett edzésre! Elmondása szerint annyira jól sikerült a tojásgyűjtős, locsolkodós túrája, hogy a keddi edzés neki még inkább az "aznap" kategóriájába esett, mint a másnapéba. Viccnek szánta az elmondottakat, de én nem tudtam nevetni! Először is fogalma nincs róla, hogy mit okoz egy ilyen kilengés a szervezetében. Nézzük a legfontosabbakat:

1. A rövid éjszaka és a nem megfelelő minőségű alvás miatt nem volt képes a szervezete megfelelő módon regenerálódni, visszatölteni az előző napon elveszített erőforrásokat. Fáradtabban érkezett edzésre.

2. Testünk az alkoholra úgy tekint, mint méreganyagra, emiatt harcol, hogy minél hamarabb megszabaduljon tőle. Ez azt is jelenti, hogy jóval több tápanyagra (kalóriára) van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza. Éhesebben érkezett edzésre.

3. Az alkohol vízhajtó hatása közismert, a "locsolkodáskönnyítő" töményekkel egyenes út vezet a dehidratációhoz. Ez nem a legjobb előjel a másnapi állóképesség -típusú edzés előtt. A sejtek és szövetek az átlagosnál is jóval "szomjasabbak" másnap, ami az izomműködésre és a játékszituációs döntésekre is hatással van. Nem beszélve az edzésen szerzett további vízvesztésről.

4. Profi rögbijátékosokkal folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy az előző napi részegség (saját nevezéktanuk szerint a harmadik félidő) az anaerob teljesítményt rontja le. Ez a legmagasabb szinten teljesítők esetén is jelenthet problémát, de alacsonyabb osztályokban, ahol a játékos nem is edz megfelelő mennyiséget és minőségben, ott a problémák fokozottabban jelentkezhetnek.

5. A fent említett problémák a keringési rendszert is többletmunkára késztetik, ami rövid távon  növeli a terhelés során bekövetkező akut szívproblémák kockázatát, hosszú távon pedig a szív - és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Ha ez nem lenne elég, még ott lebeg mindaz a problémahalmaz, amit egy ilyen eszetlenségből adódó sérülés okoz a játékosnak, edzői stábnak, az egész csapatnak.

1.jpg

Egy alkalommal megütköztem már egy focis apukával, az ő utánpótlás korú kisfia szombati bulizása és vasárnapi gyenge meccsteljesítménye okán, ahol ráadásul mérési eredményeink is voltak a srác fizikális állapotáról, teljesítőképességéről, ami elég lehangoló képet mutatott. Ő akkor azzal védekezett, hogy ez nem az a szint, ahol meg kellene tartóztassa magát a tizenkilenc éves gyerek a mérkőzések előtti(!!!!) estéken. Én pedig azt gondolom, hogy a saját jól felfogott érdekében egyszerűbb egy edzést kihagyni, vagy egyéni regenerációs edzést kérni, mint feleslegesen kockáztatni saját egészségét és a csapat sikeres szereplését.

motivartis.png

Az egy évvel ezelőtti cikkemet elolvashatjátok a Firstbeat Technologies fiziológiás mérését végző MotivArtis Kft honlapján:

http://www.motivartis.hu/on-line-esettanulmany/22/