A PROACTIVE márka égisze alatt zajló történések rövidebb, hosszabb leírása

PROACTIVE Blog

TOP 5 labdarúgó sérülés

2015. április 09. - Igora Royal

Érdekes és tanulságos kutatásról olvastam a Sports-Health.com oldalán a labdarúgókat sújtó sérülésekről. 15 éven keresztül elemezték az edzéseken és mérkőzéseken történt sérüléseket és a statisztikai adatok alapján meghatározták az 5 leggyakoribb labdarúgó sérülést. Az eredmény nem mindenben egyezik a gyakorlati tapasztalataimmal!

top5logo2-300x205.jpg

Megvizsgáltak több, mint 22.000 mérkőzést és 62.000 edzést. Ezeken összesen 12.974 különböző sérülést regisztráltak (edzésen 6281-et, mérkőzésen valamivel többet 6693 -at). Ezeket az óriási számokat elemezve néhány érdekes megállapítást tettek arról, melyik aktivitás hordoz nagyobb rizikót:

  • Majdnem 4x annyi sérülés történik a mérkőzéseken, mint edzéseken.
  • A mérkőzéseken történő sérülések túlnyomó része "kontakt" sérülések, míg az edzéseken ez szinte alig jellemző. Az adatok szerint mérkőzésen 14x annyi az ilyen sérülés, mint az edzéseken.
  • Mindkét vizsgált aktivitásra jellemző volt, hogy a sérülések több, mint 60%-a (edzésen és mérkőzésen) az alsó végtaghoz köthető elváltozás volt.

 Eddig rendben is lennénk. Akkor nézzük meg, miben sérülnek meg legtöbbször a labdarúgóink:

 5. AGYRÁZKÓDÁS

A mai labdarúgásban tapasztalható tendenciák alapján azt jósolom, hogy az agyrázkódásnak lesz "jobb" helyezése is a listán. A sok kézimunka, összefejelés eredményeként nem hiába került előtérbe  a hátvédek védelmére a rögbiben használatos fejvédő bevezetése (gondoljunk csak Petr Cech vagy éppen a magyar bajnokságban szereplő Fótyik Dominik fejfedőjére).

petr-cech_3019114.jpg

 Fotó: www.chelseafc.com

 

4. TÉRDSÉRÜLÉSEK

Csak ilyen nagyvonalúan "térdsérülések", amibe beleértik a keresztszalag (elsősorban az elülső) és a meniscus vagy porcsérüléseket is. Nem jelentős a különbség, de a húzódások túlsúlya még megvan a szalagszakadással szemben. Személyes tapasztalatom, hogy a szalagsérültek rövid időn belül meniscus sérüléssel térnek vissza, míg a porcsérülések egy jó részében hosszú távon a szalag is érintetté válik. 

robben-bm.jpg

 Fotó:www.afp.com

 

3. CSÍPŐ és MEDENCEÖVI SÉRÜLÉSEK

A komplex anatómiai felépítés miatt a rejtett, vagy a gerincoszlop csigolyáiról eredő izmok, medenceövben található izmok, lágyabb szövetek túlterhelése okozza a legtöbb problémát, ezek között is kiemelik a szerzők a megerőltetésből adódó húzódásokat (hasfal, lágyék) és a sérvek különböző fajtáit (hasfali és lágyéksérv). A saját tapasztalataink alapján ez sérüléscsoport nem került volna bele az első ötbe.

 2. COMBIZOM SÉRÜLÉSEK

A combizom sérülések között kiemeli az elülső, négyfejű (quadriceps) és a hátsó kétfejű (hamstring) húzódásos sérüléseit, illetve azok szakadását, mint a legtöbb alkalommal jelentett sérülést.  Saját gyakorlatomban a Hamstring izomcsoport (biceps femoris) sérülése sokkal gyakoribb. A combizom sérülések visszasérülési aránya magas, a primer sérülések 29%-a újul ki a mozgásba való visszatérés során.

1. BOKASZALAG SÉRÜLÉSEK

Az összes sérülés 17%-a a bokaszalagokkal kapcsolatos probléma volt, ami gyors irányváltásokból, felugrás utáni leérkezésekből vagy éppen a hirtelen lefékezésből eredő szalagsérüléseket és ficamokat foglalta magába. Ennél a sérülésformánál is fokozott az újrasérülés esélye, a bokasérülések 24%-a kiújul vagy krónikussá válik a nem megfelelő terápia vagy a siettetett visszatérés miatt.

Nézzük összefoglalva a Premier League-ből az idén leköszönő Steven Gerrard segítségével, akinek hosszú pályafutása alatt szinte biztos, hogy mindegyik sérülésfajtából jutott megfelelő mennyiség:

footballtop5injuries.jpg 

Tudományos forrás: Descriptive Epidemiology of Collegiate Men's Soccer Injuries: National Collegiate Athletic Association Injury Surveillance System, 1988–1989 Through 2002–2003. J Athl Train. 2007 Apr-Jun; 42(2): 270–277.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportphysio.blog.hu/api/trackback/id/tr777352026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.