Október 16 az újraélesztés világnapja!

Tudnod kell, mire számíthatsz és mit kell tenned!

Túl sokan halnak meg még mindig amiatt, hogy a közelben lévők nem tudnak, vagy nem akarnak segíteni a bajbajutottakon.

tartsd_eletben.jpg

Ennek a szomorú ténynek a megváltoztatásához az első fontos dolog, szerintem, a bátorság! Az, hogy képes legyen valaki azonnal odalépni és cselekedni. Két hete a Keletibe tartó tömött vonaton egy eszméletlen hölgyet a lábain tartott a tömeg, senkinek nem tűnt fel, hogy baja van, sőt a srác akire rádőlt még élvezte is a helyzetet, mert azt hitte, hozzábújt.

A második, a tudás! Ha tudod, mire számíthatsz és azt is tudod, mit kell tenned, akkor a bátorságod megsokszorozódik, a reakcióidőd csökken. A "kompetensség" érzéséhez ebben az esetben pontosan elég annyit tudnod, mint amit ezekben a jópofa gengszteres videókban Bala vagy éppen Vinnie Johnes (angol nyelven) megmutat.

A harmadik,  - egy magára valamit adó sportegyesületnél elengedhetetlen - egy automata újraélesztő készülék, ami egyfelől megnyugtatja a sportolót, szülőt, szurkolót, másfelől mindenben segít, hogy egy krízishelyzetben kompetensnek és motiváltnak érezd magad, hogy segíts másokon. A mi egyesületünk, a Rákosmenti TK jó példával járt elől és a szurkolói adományok mellett a TAO pályázati pénzeit sem felnőtt játékosok bérezésére, hanem például egy defibrillátorra költötte és játékost, edzőt, vezetőt, gondnokot is kiképzett arra, hogy tudjon segíteni a hirtelen szívhalál elkerülésében a saját létesítményében és annak környezetében bajba jutottaknak egyaránt.

kovacsok_akcioban.jpg

2014-08-27_15_40_47.jpg

Legyél te is bátor és segíts a bajbajutottakon!