A PROACTIVE márka égisze alatt zajló történések rövidebb, hosszabb leírása

PROACTIVE Blog

"Félig ember, félig gép, Böde Dani példakép"

Ma még szerencse is kell ahhoz, hogy a bokánk tökéletesen rehabilitálódjon egy sérülés után.

2016. január 16. - Igora Royal

Előre jelezni szeretném, hogy a következőkben nem Böde Dani labdarúgói kvalitásait akarom méltatni - habár a Feröer elleni két gólja, majd a Norvégok elleni csúsztatott fejese nagyot lendített a hosszú távú életkilátásaimon-, inkább a sérülésével kapcsolatos gondolataimat osztanám meg veletek. A média által horrorsérülésnek nevezett bokatraumája (más-más súlyossággal) a labdarúgó pályákon inkább szokványos, mint ritka esemény. Ez annyira igaz, hogy a Sports Medicine kutatása szerint az összes ízületi sportsérülés 34%- át, a labdarúgók ízületi sérüléseinek 80%-át teszi ki. Ezáltal az ún. inverziós trauma a leggyakoribb labdarúgó sérülés

bode.jpg

Fotó:www.nso.hu

 

Az elmúlt héten, egy sportműsorban Orosz Pál az FTC Zrt. vezérigazgatója a "félig ember, félig gép" Ossian idézettel jellemezte Böde Dániel állapotát az ÚTE elleni mérkőzésen elszenvedett sérülése után. Maga is meglepődött, milyen gyorsan gyógyul azok után, hogy a "sípcsontján állt meg" a Litauszkival történt összecsapást követően. Naná, hogy gyorsan gyógyul, hiszen a klubnak és a szövetségnek is elemi érdeke, hogy az egyébként sikeres idényt futó játékos minél hamarabb újra pályán legyen és teljesítsen, a játékos pedig nem akar lemaradni élete lehetőségéről, az Európa -bajnokságról.

Az első gondolat, ami eszembe jutott, olvasva a sikertörténetet az volt, hogy CSAK ÓVATOSAN!

Nem amiatt, mert gyakori (80%), és a fenti képen láthatóan súlyos sérülésről van szó, hanem azért, mert minden negyedik ilyen sérülés kiújul vagy krónikussá válik akkor, ha nem megfelelően kezelik, vagy a kelleténél hamarabb fejeződik be a rehabilitációja. 

Danival kapcsolatosan többször hallhatóak voltak olyan hangok, hogy ő voltaképpen egy "űrember", aki a zsíros kenyérnek meg minden ehhez hasonló kegyszernek a hatására képtelen súlyosabban megsérülni. Sajnos ez nincs, nem lehet így, viszont a mozgásrendszere az átlagosnál jobban viselte el az eddigi terhelést  -és a gyógyulás ütemét látva  - talán még szerencséje is volt az aktuális sérülése során. A szerencse faktor abban jelentkezhetett, hogy nem történtek meg azok az események, amelyekre ilyenkor számítani lehet:

Egy 100 kilós ember esetében - a fizika alaptörvényei alapján - nagy a valószínűsége, hogy a nagymértékű inverzió (ízület kifordulása) a szalagok szakadását, továbbá valamelyik csontvég sérülését idézi elő, a sípcsont vagy a szárkapocscsont (a képen látható everziónál éppen mindkettő) el is törik. Ha igazak a hírek, ezek egyike sem következett be, kizárólag két szalag részlegesen roncsolódott, így műtét nélkül rehabilitálható a sérült ízület. Mi ez, ha nem szerencse?!

inverzio_es_everzio.jpg

Persze, sokat számít a genetika is és látatlanban nem szeretném lebecsülni azt a szakmai munkát sem, amit a klubjában végeznek azért, hogy megelőzzék játékosaiknál az ilyen és ehhez hasonló sérüléseket, ami -mint majd látni fogjuk - talán a legfontosabb hosszú távon a fenntartható sportteljesítmény és a hosszú problémamentes karrier szempontjából, ...és alapvetően ez az írás nem is Böde Dani rehabilitációjáról szól, hanem arról, hogy a tapasztalataim azt mutatják, kevesen látják be:

EGY SÉRÜLÉS BEKÖVETKEZÉSE UTÁN ÚJ ÉLET KEZDŐDIK!

Általában a P.R.I.C.E protokoll¹ használatával (hacsak a "biztonság" kedvéért nem gipszelték be), elmúlik a fájdalom és a duzzanat is felszívódik, a lehető leggyorsabban visszakerül a sérült sportoló a vérkeringésbe vagy azért, mert a játékáért fizetik, vagy pedig azért, mert nincs tisztában azzal, mit kockáztat a visszatérés siettetésével. 

A sérülés után az eddigi egyensúly felborul és ezután a megszokott rutinokkal már nem érhetjük el ugyanazt az eredményt. Ha nem történnek változások, ha nem figyelünk jobban a sérült ízület megfelelő visszaintegrálására, akkor ez egy ígéretesen induló - vagy éppen sikeresen haladó - játékoskarrier végét is jelentheti. 

ankle-sprain-page-001-1024x682.jpg

Az történik, hogy az ízület törvényszerűen instabillá válik és "elfelejti a neuromusculáris beállításait" is, ami azt jelenti, hogy nem képes megfelelőképpen érzékelni és előrejelezni, hogy az ízületre milyen és mekkora erők hatnak az adott pillanatban, nem képes megfelelően kompenzálni azokat. A védekező rendszer megbomlik, így megnövekszik az újrasérülés veszélye. Az újrasérülés 2,5- szer hosszabb felépülési időt igényel, mint az első sérülés esetén. Ezért mondom én, hogy csak óvatosan a visszatéréssel, és ez csak a kezdet!

Egy kínai közmondás szerint:

"A HALÁL A LÁBFEJTŐL KEZDŐDIK"

Ha a fent említett ízületi instabilitás a rásérülések, az elmaradt vagy elégtelen rehabilitáció miatt krónikussá válik, akkor ez a mozgásrendszer más területeire is káros hatással lesz. Ennek megértéséhez Gray Cook FMS (Functional Movement System) megközelítését érdemes figyelembe venni, aki azt mondja, hogy a szervezetben az egyes ízületek és a mozgásrendszer más elemei (csontok, izmok, szalagok) láncolatot alkotnak (Kinetikus lánc). Az egyes ízületeknek más-más szükségletei vannak és másként járulnak hozzá a sportoló teljes mozgásrendszerének optimális működéséhez. kineticchain_hun.jpg

Fotó: Internet

 

Ez a fajta "ízületről ízületre" megközelítés segít megérteni a Böde Dani gyorsított rehabilitációjával kapcsolatos félelmemet. Abban az esetben, ha a sietség hatására a mozgáslánc egy elemének összehangoltsága megszűnik a többi elemmel, a lánc megszakad, akkor ez túlterhelést és diszfunkciót eredményezhet más ízületek és az azt működtető izmok területén, ami csökkentett neuromusculáris kontrollhoz, mikrotraumákhoz (izomszakadásokhoz,porcsérülésekhez) és megnövekedett sérülésveszélyhez vezet, az eredeti sérüléstől távolabbi területeken is. Ezért van az, hogy a túl mobil boka gyakran eredményez a későbbiekben térdszalag vagy porcsérülést vagy csípőtáji problémákat.

MINDEN LÁNC ANNYIRA ERŐS, MINT A LEGGYENGÉBB LÁNCSZEME!

A rehabilitáció eredményessége nem csak azzal mérhető, hogy milyen gyorsan tér vissza a játékos a pályára, hanem azzal is, hogy mennyi ideig nem sérül meg újra. Az NFL-ben minden játékos neve alatt van egy statisztikai adat, ami azt mutatja meg, hogy az adott szezonban mennyi mérkőzésidőt hagyott ki sérülés miatt. Ez az adat is meghatározza a játékos értékét, de a vele foglalkozó orvosi, rehabilitációs  stáb értékét is.

Az edzők felelőssége is nagy, hiszen ennek a hibás körnek a megszakításában, a sérülés- ciklus elkerülésében kulcsszerep hárul rájuk, mivel a leírtak alapján az látszik, hogy az egyetlen és legjobb megoldás a probléma 100%-os kezelésére:

1.) Ne történjen meg az első sérülés!- Nincs jobb gyógymód annál, mint amit MEGELŐZÉS- nek hívunk.

  • Minden edzésnek, dinamikus bemelegítésnek tartalmaznia kellene balance- propriocepciós illetve neuromusculáris tréningelemeket is, ezzel biztosítani azt, hogy a sportoló teste megtanulja magát megvédeni a Böde Dánielt ért traumáktól.

Ha már megtörtént...

2.) Adjuk meg a királynak, ami a királyé - NE SIETTESSÜK a visszatérést és valósítsuk meg az ahhoz szükséges lépéseket! Egy, a példában szereplő sérülés esetén a "Return Of Sport" státusz (sportba való visszatérés) eléréséhez a következőknek kell teljesülnie:

  • A sérült testrész nem duzzadt, nem dagad - A gyulladásnak látható jelei nincsenek.
  • Minden sportspecifikus mozgást képes fájdalommentesen elvégezni.
  • Az ízület nem instabil.
  • Az ízület teljes mozgástartományban (ROM) mozog.
  • Az ízület teherbíró képessége (erőssége) a sérülés előtti állapotban van.
  • Megvan a megfelelő neuromusculáris kontroll.

Az első két szempont teljesülése után, a harmadikat valamilyen rögzítővel (rigid bokarögzítő, sporttape vagy kinesio tape) kiváltva készen is van a sportoló a visszatérésre, de a listában következő három fontos szempontra általában kevés figyelem jut. Az utolsó három szempontnak történő megfeleléshez éppoly fontosak lennének az erősítő (ellenállással és anélkül végzett) és mobilizáló gyakorlatok, a stabil és instabil felszínen végzett feladatok, egy és kétlábas plyometrikus gyakorlatok is, az adott sportág elvárásainak megfelelően, a sérült sportoló egyéni igényei szerint megtervezve és megvalósítva. 

Böde Dani jól halad, mert jó kezekben van. Mi ez ha nem szerencse?


bode_rehabilitacio.jpg

 Fotó: Fradi TV

 

Szívem szerint,  - a tapasztalataim alapján  - bevezetnék az edzők neve alatt is egy statisztikai számot, ami befolyásolná a szakmai értéküket és azt mutatná meg:

AZ ADOTT SZEZON ALATT MENNYI SÉRÜLÉSPREVENCIÓS MUNKÁT VÉGZETT A CSAPATÁVAL ÉS EZ HOGYAN VISZONYULT A SÉRÜLÉSEK SZÁMÁHOZ?

(Lennének érdekes eredmények!)

A sérültek rehabilitációjához viszont feltétlenül fizioterapeutát alkalmaznék, és tennék felelőssé, mert

 A SÉRÜLÉS UTÁNI REHABILITÁCIÓ MINŐSÉGÉT MÁR NEM KELLENE AZ EDZŐTŐL ÉS A SZERENCSÉTŐL VÁRNI!

 

¹ P.R.I.C.E általános sérüléskezelési protokoll, ahol: P- protect (védelem), R- rest (pihentetés), I- ice (jegelés), C- compression (rögzítés), E- elevation (felpolcolás)

A bejegyzés trackback címe:

https://sportphysio.blog.hu/api/trackback/id/tr238237258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.