Gareth Bale sérülést megelőző döntései

... lyukas sportszárak és eldobott Lamborghinik!

A hétvégi La Liga forduló után szinte felrobbant az internet egy kép miatt, ahol a Real Madridban játszó Gareth Bale látható mindkét lábán nyomorúságosan viseltes fehér sportszárban, a Celta Vigo elleni mérkőzésen. Jobban megnézve az érintett ruhadarabokat látható, hogy mindkét lábon ugyanott és szabályos kör alakban van kiszakadva, ami nem a véletlen műve!

bale1.jpgFotó: Wales Online

Örvendetes és igen furcsa dolgok is történnek a walesi szélsővel manapság, hiszen 47 nap után újra egészségesen mérkőzést játszott, és a Celta Vigo elleni 7:1- re megnyert mérkőzésen góllal hálálta meg Zinedine Zidane bizalmát. Ez olyan "sportújságos" stílusú hír eddig, de furcsa felhangot ad a történetnek, hogy szombaton titokzatosan kilyuggatott sportszárakkal játszotta végig a meccset. Mindenki azt találgatta, hogy miért?garret_bale_zoknija.jpg

Fotó: The Sport Bible

A szokatlan megoldás összefüggésben van Bale folyamatosan kiújuló vádlisérülésével, illetve az újabb sérülés megelőzésével. 2013 -as Reálhoz érkezése óta 11 kisebb- nagyobb sérülés miatt kellett mérkőzéseket kihagynia, ebből hat alkalommal a vádlija (m. soleus) sérült meg. A legkínosabb az, hogy ebből egymás után három alkalommal a jobb vádlijával voltak gondok (csak) ebben a szezonban, amiből az utolsó 47 nap alatt gyógyult meg. 

Azt hinné az ember, hogy egy ilyen, egyébként is nehezen kezelhető sérülés után (a felületesen elhelyezkedő m. gastrocnemius, más néven  nagy lábikraizom könnyebben gyógyítható) az erősebb kompressziót és feszesebb tartást adó sportszárakkal, vagy további rögzítő és szorítóerővel nem csupán a játék közbeni vérkeringés fokozható vagy az  esetleges görcsök kerülhetők el, de elegendő védelmet is nyújtanak a húzódásos sérülés kiújulása ellen, de Gareth Bale éppen a fordítottját gondolta erről. Annyira frusztrálta már a folyton kiújuló sérülése, hogy ő maga vágta ki a sportszárát és enyhítette ezzel a kompressziót azokon a pontokon, ahol eddig a legtöbb problémája akadt. Az orvosok véleménye szerint ennek a furcsa prevenciós lépésnek inkább pszichológiai, mint fiziológiai jelentősége volt, és elsősorban a placebo hatást használta fel a játék közbeni figyelem elterelésként és a frusztráció csökkentése érdekében. 

A walesi szélsőnek nem ez volt az egyetlen furcsa sérülésmegelőző döntése, mivel a sportkarrierje miatt még a Lamborghinikről is képes volt lemondani! Azt figyelte meg, hogy a Lamborghini vezetése során olyan testhelyzetbe kényszerül, ami folyamatosan mikroszakadásokat eredményez a combhajlítójában (Hamstring izomcsoport), és ez  többször okozott neki kellemetlen mérkőzéskihagyásokat. Elhatározta, hogy nem ül többet Lamborghini volánja mögé és ezt azzal nyomatékosította, hogy felmondta egy neves, luxusautók bérbeadásával foglalkozó vállalkozással kötött szerződését, ami éves 30.000£ -os tagdíj mellett kedvező feltételekkel biztosított számára ilyen modelleket. Eddig és nem tovább!

bale_lamborghini.jpg