Időnként főzök. Na, nem napi vagy heti rendszerességgel, de mindig találok valamit, ami végül beépül a családi receptgyűjteménybe. A mai bejegyzést sem terveztem megírni, ez nem a másoknál szokásos "Muti, mit eszel!" meg "Nézd, mit főztem!" kihívás része, csak valami fincsi, amire rákattantunk és nem nagyon tudunk lejönni róla. Jó lesz az, ha lejegyzem és ha netán te is kipróbálod, akkor mások eszét is elveheti nem csak a miénket. A dolog neve: Butter and Bread Pickles.
Elvileg a szegény amerikaiak étele volt anno, azoké, akiknek nem jutott kenyérnél és vajnál többre (tudnék mesélni saját tapasztalatból). Azért, akik csak ennyire nyomorognak, azoknak még van előre az úton! Ez a dolog valójában egy édes-savanyú hagymás uborkasaláta, ami a vajaskenyér (kipróbáltam) mellett húsokhoz, pörköltekhez is igen jól passzol. Én a házi készítésű hamburgerem (na, ugye, hogy nem az egészséges életmód frakcióban vagyunk!) mellé terveztem, Jancsa Jani ajánlásával. Kicsit féltem tőle, mert olyan összetevőket sorolt fel a recept, hogy ha azt összekutyulom - így karantén idején - a nagy közös bezártságban az életemmel játszom. Végül, majdnem be is jött a számításom!
Ha veszel 6-10db jó kemény fürtös vagy 5db kígyóuborkát és 2-3 nagy fej vöröshagymát, akkor jó sokat tudsz csinálni belőle. Nem is itt van a lényeg, hanem majd az öntetnél, aminek a mennyiségét minden alkalommal (két hét alatt már másodszor csináltam) fixen a recept szerint gyártottam le.
A zöldségeket összevágtam és két evőkanál sóval összekavertem, majd 15 percet állni hagytam. Ezalatt jól kiengedi a levét, kinyomkodva máris a végjátékra várt a beltartalom.
A létyó, na az kemény! Gyorsan készen van, de hamar el is inflálja a család tűrőképességét. A népsűrűség pedig nem az egyéni hanem a tömeges (jaj, valahonnan ismerősek ezek a szavak!) felzúdulás felé viszi el a közhangulatot. Képzelheted, amikor borecetet, normál ecetet és barnacukrot kezdesz összefőzni mustármaggal, kurkumával! Kb. vegyi üzemekben szokott ilyen átható és szúrós szag terjengeni, mint nálunk a konyhával közös nappaliban. Én állítom, hogy vírus elleni levegőfertőtlenítésnek sem utolsó ez az eljárás!
Viszont a végeredmény, mindenért kárpótol!
Ahhoz, pedig csak össze kell önteni a kinyomkodott ubit és hagymát a forró lével, majd gyorsan tiszta üvegekbe szedni az adagokat. Amint kihült, a hűtőbe vele és minden étkezésnél élvezni az édeskés, savanykás, ropogós zöldségeket és a jól összeért ízeket. A kislányom erre mondja, hogy ízorgia!
Pedig, semmi különös, csak egy jenki ubisali!
Az öntethez:
300ml víz
200ml borecet
50ml 10%-os ételecet
150g barnacukor
20 g őrült (őrölt)kurkuma
10 g mustármag
5-8 perc alatt összefőzni és úszhatnak az uborkák!
Nekem tegnap ennyi lett 5db Auchanos kígyóuborkából és 2 fej vöröshagymából (mára már nincs meg a fele. Okostojások most elgondolkodnak, hogy 3,5 üvegnek mennyi a fele:-):
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.