PROACTIVE Blog

A PROACTIVE márka égisze alatt zajló történések rövidebb, hosszabb leírása

Ideggyenge pisztolyhősök avagy a törvény őrei
Miért nem hatnak a sárga lapok?

A sportapuka képtelen objektíven kezelni a dolgokat, áll a lelátón, szotyolázik és torka szakadtából üvölt. Elfogult, mert a sportoló gyermeke miatt személyesen is érintettnek érzi magát minden rossz kapura lövésben, vitatható ítéletben vagy szabálytalan megmozdulásban. A sportapuka őszinte és politikailag egyáltalán nem korrekt, ha a véleményalkotásról van szó! 

pushy_parent.jpg

Magam is ilyesféle "futballfater" voltam, de hála az égnek a keményebb idők elmúltak már. A labdarúgó gyerekem felnőtt, van saját igazságérzete és meg is tudja védeni magát. Nincs szüksége a támogatásomra. Ettől függetlenül én megmaradtam szurkolónak és a mai napig van véleményem a kedvenc játékomban történtekről. Ma már inkább azt próbálom kutatni, hogy mi miért történik a pályán és azon kívül, és ez milyen hatással van a meccsélmény minőségére.

Az utóbbi hetek történései után nem könnyű megértenem, hogy valójában a foci még mindig a show business része, vagy csak színpadi díszlete a játékvezető sporttársak önmegvalósítási törekvéseinek. A labdarúgás alapvetően egy élményszerző tevékenység úgy a labdarúgóknak, mint a szurkolóknak, de azért azt furcsállom, hogy a sokszor a játéktér részeként meghatározott sípos embereket - akiknek elő kellene segíteni ezt az "ügyfélélményt"  - erről senki nem tájékoztatta.

Nagyon is önálló életre keltek manapság és amellett, hogy a munkaköri leírásuk minden fellelhető forrásban úgy fogalmaz, hogy " ő irányítja a játékot és gondoskodik a szabályok betartásáról" - tehát vezetők a zöld gyepen - mégis már-már túl komolyan veszik önmagukat és nem foglalkoznak azzal az örök érvényű kitétellel, hogy az a jó játékvezető aki háttérből, szürke eminenciásként végzi áldásos tevékenységét. 

poll.jpg

A legutóbbi bőszítő élményem egy BLSZ I-es mérkőzés volt, ahol néhány perc után már rossz volt nézni a hivatalos személy magánszámát, aminek a végén a színészi átélés sajnos szakmai hibákhoz is vezetett (gól, ami nem gól, sárga lap, ami nem az.). Olyan érzésem volt, mintha egy napig csak ósdi westerneken gyakorolta volna csípőmagasságból a kártya előhúzását. 11 percenként (!) adott sárga lapot, amiből az egyik bepirosodott. A büntetések 2/3-a játékvezetővel való kommunikáció eredményeként született, nem holmi elkésett becsúszások, meg könyöklések után. Szövegért, ötöt!!! Voltak persze közöttük jogos lapok is, például a piros kártya második sárgája ilyen volt, de az egy szabálytalan becsúszás volt.

Egy idő után már annyira meg volt elégedve magával a spori, hogy elkezdett nagyokat tévedni, mindkét fél kárára. A gyengébb kárára jobban, valahogy ez is törvényszerű. Az egyik nagy kedvencem a "tévedések" témában, amikor egy magasabb osztályú mérkőzésen, a hátrányba került csapatra 25 perc alatt négyszer számolt rá (adott szövegért piros lapot). De az sem volt piskóta, mikor az aktuális játékvezető azért adott NB III-as mérkőzésen sárga lapot a sérülésből visszaérkező játékosnak, mert a kérése ellenére nem cserélte ki ugyanolyan számú mezre az összevérezett sajátját -csak más számúval tudták pótolni a maradékból -, majd megpróbálta neki  ugyanezt meg is magyarázni. Egyébként, tud valaki olyan NB III-as csapatról kis hazánkban, akik két teljes garnitúra ugyanolyan színű mezzel mennek el idegenbe játszani?

secondcolumn.jpg

 (Fotó: www.telegraph.co.uk)

Úgy viselkednek ezek a jóemberek, mint a szalag melletti betanított munkások, akiknek megmondták hogyan és mikor kell emelgetni és ők mérlegelés nélkül csak emelgetnek csak emelgetnek és emelgetnek. Nagyon érdekelt, hogy ez csak ennek a mérkőzésnek a problémája vagy máshol szinteken is hasonló-e a helyzet. Ezért önszorgalomból összeszámoltam a forduló (2015.02.28-03.01.) összes büntetőlapját az NB I -től a BLSZ I. osztályáig.

Íme az eredmény:

Bajnokság   Mérkőzések száma Sárga lapok száma Piros lapok száma Lapok átlaga/mérkőzés
NB I 8 34 3 4,6
NB II 8 43 5 6
NB III 22 102 5 4,9
BLSZ I 5 33 2 7

 

 Azt gondolom, hogy az 5,6 -os összesített lapátlag a magyar foci  első négy vonalában magáért beszél, de az általam is kifogásolt BLSZ I-ben öt mérkőzés alatt 7 sárga lapos átlag az több, mint elviselhető. Állítom, hogy ezzel a felfogással sokkal többet ártanak, mint használnak. A meccsélménynek - amiért ez az egész hókuszpókusz létrejött - egészen biztosan! Az ellenőrök és a csúcsszerv vezetői biztos azt mondanák, hogy ez így volt helyes, mert rendnek és fegyelemnek kell lennie a pályán! Pedig, nem kellene így lennie, csak egy kicsit nagyobb odafigyelésre és tudatosabb, megfontoltabb játékvezetői döntésekre lenne szükség!

A problémát az indokolatlanul magas önértékelés mellett abban látom, hogy e mellé nem társul masszív élettani és vezetéstani tudás és ennek tudatos alkalmazása a döntéseik során. Elsőre ez a két dolog különbözőnek tűnhet, de mégis összefüggenek. Azt kellene belátniuk a sporttársaknak, hogy a labdarúgók a mérkőzések során nem csak élettanilag (keringés, agyi vérellátás, hormonális szabályozás), hanem lélektanilag is hullámvasúton ülnek, a terhelésük folyamatos, fáradnak és ez visszahat az ítélőképességre, az önkontrollra. Az agyi döntési mechanizmusok annál tudatosabbak, minél felkészültebb a szervezet élettanilag is az adott krízisszituáció kezelésére, azaz megfelelő fizikális és mentális kondícióval rendelkezik a játékos. Ezek a kondíciók a terhelés hatására, az idő múlásával romlanak. A megfelelő edzettségi állapot nagyobb önkontrollt és megfontoltabb döntéseket, míg a gyenge fizikális felkészültség eleve rosszabb döntéseket és alacsonyabb önkontrollt eredményez. A bajnokságok szintjein az NB I-től lefelé haladva egyre inkább csökken az átlagos edzettségi állapot, tehát törvényszerű, hogy statisztikusan is több visszaszólással, nem irodalmi magyarázattal, egyáltalán több oda nem illő eseménnyel kell számolnia a játékvezetőnek. 

Ebben a helyzetben hiányzik sokszor valami a játékvezetők eszközei közül, a színes plasztikkártyáik mellől. Ez pedig nem más, mint az érzelmi intelligencia (EQ). Az a személyes készség, ami arra teszi képessé, hogy ne csak kizárólag a szabályok alapján mérlegelje a helyzetet, hanem érezze át (empátia), mi is történik a vele perlekedő játékossal ebben a helyzetben élettanilag és lélektanilag egyaránt, a döntéseiben pedig maga is gyakoroljon önkontrollt (érzelmi tudatosság és önszabályozás) és igyekezzen jó vezetőként inkább így irányítani, katalizálni, mint sem folyamatosan szankcionálni. 

blog-_eq_abra.jpg

(Forrás: www.motivartis.hu)

Tény, hogy az utóbbi az egyszerűbb és addig, amíg az ő vezetői közül sem látja át senki ennek a szükségességét, addig marad a folyamatos és felesleges feszültség játékos és játékvezető között. Pedig, a fent leírt készségek tanulhatók, fejleszthetők, csak akarni kell a változást. 

Addig is egy klasszikussal szeretnék üzenni a játékvezető társadalomnak: 

rejto01.jpg

(Forrás:www.mno.hu)

Azért hagyjanak fel ezzel a gyakorlatukkal, mert nem vezet eredményre! Azért, mert nem kizárólag poroszos pedagógiai szemlélettel kell vizsgálni a problémát és nem a játékosok józan belátására és a büntetés utáni szégyenérzetére kell apellálni! A játékvezetőnek, mint valódi vezetőnek kell megoldania a problémát korszerű és a játékélmény minőségét is figyelembe vevő eszközökkel.

Szívem szerint minden bírói öltözőbe kifüggesztetnék egy Rejtő Jenő idézetet a Tizennégy karátos autó című csodás regényből, ami úgy szólna:

Sporttársak! A büntetőlapok kiosztásánál ne feledjék:

" Épelméjű üdülővendégekre nem lehet világfürdőhelyet bazírozni." 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportphysio.blog.hu/api/trackback/id/tr97229941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

PROACTIVE Blog

A "PROactive Sportklinika" valóságos egészségügyi és motivációs intézmény, ahol az aktív életmódot folytatók számára izgalmas témában rendelést nyitottunk. Célunk az, hogy ezek az ismeretek, tapasztalatok, jó gyakorlatok minél több hobbi és versenysportolóhoz, sportos szülőhöz, edzőhöz és sportvezetőhöz eljussanak.

Facebook oldaldoboz

Címkék

1000km (1) 2016 (2) 21km (1) 42k (1) 575 Team (1) Actimel 10 km (1) Active Living Research (1) Adductor (1) Afrikai Nemzetek Kupája (1) Agyrázkódás (1) Akadályfutás (4) Akut sérülés (1) Alapozás (1) Állóképesség (5) All core all the time (1) Alvás (3) Alvás Világnapja (1) anabolikus folyamat (1) Arthritis (1) Autógumi (2) Az edző is vezető (6) Balaton (1) Balatonman Füred (1) Bala a gegszter (1) Balboa- kör (1) Barna rizs (1) Bemelegítés (1) Bizalom (1) BMX torony (1) Böde Dániel (1) Bokaficam (1) Branislav Ivanovic (1) Bread and Butter Pickles (1) Brokkoli (1) Buli (1) Burpee (6) Chelsea FC (1) Cirkadián ritmus (2) Core izmok (5) Csapatszellem (3) Csokonyavisonta (1) Cube Naure Pro (1) Cukkinipogácsa (1) cyclocross (1) Dan Price (1) Defibrillátor (1) Dehidratáció (3) DigiSport Reggeli Start (1) Dinamikus ülés (1) Dombfutás (1) Dr Bubó (1) Dugóka (1) DVTK (1) Edward Deci (1) Egészséges étel (1) Egyszerű kondicionálás (1) Együttműködés (1) Elkötelezettség (1) Elsősegély (1) Energiabomba (1) EQ (1) Ernest Gagnon (1) Erőnléti edzés (14) Értekezletkultúra (1) Esti edzés (1) Étrend átalakítás (1) Everziós trauma (1) ExtremeMan (1) Extrinzik motiváció (1) Fájdalomcsillapítás (1) Farkas Zsoltné Nagy Mariann (1) Fascia (1) fehérje (1) Fejben dől el (1) Fejfájás (1) Fejlámpa (1) Félmaraton (1) Finisher (2) Firstbeat Technologies (2) Flow-élmény (2) FMS (Functional Movement System) (1) Folyadékpótlás (4) Funkcionális edzés (3) Futás (4) Gareth Bale (1) Gatorade (1) glikogén (1) Gördeszka (1) Gordon Ramsay (1) Görgőzés (1) Görög joghurt (1) Gyermeksport (2) Gyulladáscsökkentés (1) Hamstring (3) Hasizom (1) Hasi sérv (1) Hátfájás (2) Havasi Balázs (1) Hervé Renard (1) Hidegterápia (2) HIIT (1) Hirtelen szívhalál (1) Hofi Géza (1) Homeosztázis (1) Homeosztázis 5 tényezője (1) Húsvét (1) Időhatékonyság (1) II. BioTech USA Mezei Futóverseny (1) Iliopsoas (1) Immunerősítő italok (2) IMVR4 (1) ING Amsterdam Marathon (1) Intrinzik motiváció (1) Inverziós trauma (1) Irodai ergonómia (3) Ironfater (47) Ironman (2) izomgörcs (1) Izomhúzódás (2) Izomláz (2) Izompólya (1) Izomszakadás (1) Izotóniás italok (1) Ízületi diszfunkció (1) Izületi kopás (1) Ízületi mobilitás (1) Ízületi stabilitás (1) Ízületről ízületre- megközelítés (1) Jász Határ Futás (1) Játékvezetés (1) Jégfűrdő (1) Jose Mourinho (1) Kajakontroll (1) Karácsony (1) Karanténkonyha (1) Karfiol (1) Karfiolkenyér (1) katabolikus folyamat (1) Kékes Csúcsfutás (1) Kerékpár (1) Keresd a hegyet (1) Keresztedzés (1) Keszthely Triatlon középtáv (1) Kettlebell (3) Kihívás (1) Kinesio tape (1) Kinetikus lánc (1) Kommunikáció (1) Kosárlabda sérülések (1) Krónikus ízületi kopás (1) Kütyükorszak (1) Labdarúgó sérülések (5) Lágyéksérv (1) Lazac (1) Lelki állóképesség (1) Locsolóvers (1) m.gastrocnemius (1) m. soleus (1) Magyar Trifecta- kihívás (1) Mákos- almás pite (1) Manchester United (1) Marcus Rashford (1) Mark Wahlberg (1) Masszázs (3) Matematika (1) Melegterápia (1) Mesut Özil (1) Mezeifutás (1) Mindennapos testnevelés (1) Minőségi alvás (1) Motiváció (7) Nagyatád (1) Nagy Gella- hegy (1) Neuromuscularis kontroll (1) NFL (1) Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton (1) No pain no gain! (1) Nyakfájás (1) OLB Vokál (41) Old Lake Man (1) Önmasszázs (1) Öreg-tó (1) országúti kerékpár (1) Paraszimpatikus idegrendszeri hatás (1) Patella-ín (1) Pavlov kutyája (1) Pécel (1) Péceli Párducok (2) Pécel Apáca-domb (1) Példakép lettem! (1) Philadelphia Eagles (1) Placebo- hatás (1) Plandurance (4) Planking (1) Polar (1) Prague Halfmarathon (1) Proactive (1) Proactive LAB (23) Proaktív motiváció (8) Propriocepció (2) Quadriceps femoris (1) Rajtlista (3) Rákosmenti TK (5) Randy Hetrick (1) Razvan Burleanu (1) Regeneráció (1) Reggeli edzés (1) Rehab (8) Rehabilitáció (7) Rejtő Jenő (1) Reziliencia (1) RFR (1) Románia (1) Schlatter-Osgood (1) Senkit nem hagyunk hátra! (1) Sérülés prevenció (11) Sitting Calculator (1) Sitting disease (3) Skateboard workout (1) Smart Cap Bottle (1) SMR henger (2) Spárga (1) Spártai fejpánt (4) Spartan Race (29) Spartan Sprint (1) Spartan Sprint Veszprém (6) Spartan Super (2) Spartan Super Tokaj (13) Spartan Winter Sprint (13) Spar Budapest Maraton (1) Spar Maraton Fesztivál (1) Spinning (8) Sportapuka (5) Sportártalom (1) Sportpszicho (5) Sports-Health.com (1) Sportsérülések (3) Sportspecifikus edzés (1) Sporttáplálkozás (11) Stand Up Desk (1) Street Workout (1) Stressz (1) Svit (1) Szálka a testben (43) Szeged (1) szénhidrát (1) Szénhidrát diéta (5) Szimpatikus idegrendszeri hatás (1) Tarcal (1) Társadalmi felelősségvállalás (1) Teammunka (1) Térdfájdalom (1) Térdproblémák (1) Teremfoci (1) Terepfutás (6) Tokaj (1) Tom Sawyer kalandjai (1) Törzserősítés (4) Triatlon (3) Trifecta (2) Trigger- pont (1) TRX (5) Tuberositas patellae (1) Túlterhelés (1) Uborkasaláta (1) Ugrótérd (1) Újraélesztés (1) Ülőmunka (1) US Navy Seal (1) Utánpótlássport (1) V. Classic Balboa (2) Versus (2) Vertikálfutás (2) Vince Papale (1) Vinnie Jones (1) Vivicittá 2019 (2) Vs (2) Wadkanz Trail (4) WizzAir félmaraton (2) Zöldség (1) Zöldséglé (1) Zöld turmix (1) Zsiliptevékenység (1) Címkefelhő

Top 5

  1. 5+1 tipp a mérkőzés utáni gyors regenerációhoz labdarúgóknakAz, hogy egy sportoló mit tesz a teljesítménye érdekében közvetlenül a mérkőzés után legalább annyira fontos, mint az, hogy mit tesz előtte! A gyorsabb regenerálódás érdekében érdemes bizonyos...
  2. Jégzselé vagy forró fürdő?Igen kellemetlen dolog tud lenni, ha az áhított hétvégi pályára lépést az húzza keresztbe, hogy az edzésen szerzett rutinsérülést pont ellenkező módon kezeli magán a sportoló, mint ahogy azt a...
  3. Gordon Ramsay győzni tanít - 1. Zöld turmix a pokol konyhájábólVagyunk néhányan, akik a bakelit "A" oldalának végén elértük a megvilágosodást és rákaptunk a triatlon -érzésre, arra viszont nem gondoltam, hogy kedvenc botrányséfem, Gordon Ramsay is hasonló...
  4. Mesut Özil titka: több fizioterápia és jobb minőségű alvásAz utóbbi napokban több helyen is olvastam arról, hogy Mesut Özil bevallotta, a nagyszerű 2015- ös Premier League teljesítménye mögött az áll, hogy apró változásokat hajtott végre az életében és így...
  5. NO PAIN, NO GAIN!A véletlen, vagy éppen az általunk teremtett helyzet az oka annak, hogy a mai napon több alkalommal is elhangzott a Jóisten neve és a vasárnapi istentisztelet fogalma? A választ fedje egyelőre...
süti beállítások módosítása